?
Hulp nodig?
Gaan

Op 01/01/2025 wijzigt het Boek 6 Burgerlijk Wetboek dat de buitencontractuele aansprakelijkheid regelt. Dat klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het niet. In dit artikel leggen we je uit wat deze wetswijziging kan betekenen op professioneel vlak.


   
 

Neem deel aan onze infosessie  


Wil je graag meer info hierover? We organiseren in samenwerking met Embuild Antwerpen nog 1 infosessie over dit onderwerp, op 10/02/2025. Je kan je hier gratis inschrijven.  

 
   


Wat bepaalt het Boek 6 Burgerlijk Wetboek?

 

Het boek 6 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt de buitencontractuele aansprakelijkheid en komt voort uit de verplichting dat de persoon die de schade heeft veroorzaakt, deze ook weer moet vergoeden. Het regelt een aantal zaken in het privéleven (bv. de aansprakelijkheid van ouders voor hun minderjarige kinderen), maar ook in het professionele leven (bv. architecten en aannemers). 

Het Boek 6 wordt nu volledig gemoderniseerd (een proces dat onder oud-minister Koen Geens in gang werd gezet) om te kunnen volgen met de economische en maatschappelijke ontwikkelingen. 

 

 

Wat verandert er vanaf 01/01/2025? 

 

Op professioneel vlak valt vooral op dat de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent verdwijnt. Wat betekent die quasi immuniteit?  

Wanneer je een contract afsluit, kunnen verschillende dienstverleners betrokken zijn bij de uitvoering van het contract. Je bent niet contractueel verbonden met deze partijen en kunt hen niet aansprakelijk stellen, behalve in een aantal uitzonderingen die voorzien zijn in de wet.  

Een voorbeeld
Je wil je huis bouwen en sluit een contract af met de projectontwikkelaar. Die stelt op zijn beurt onderaannemers aan die het effectieve werk uitvoeren. Is er ergens schade? Dan kan je enkel de projectontwikkelaar aanspreken voor die schade, en niet de onderaannemers. Die kunnen failliet gaan, waardoor jij als bouwheer met lege handen achterblijft.  

Ook bestuurders van een vennootschap kunnen niet aansprakelijkheid gesteld worden voor een fout van die vennootschap.  

Vanaf 01/01/2025 vervalt die quasi immuniteit. Je zal als klant rechtstreeks die onderaannemer of bestuurder kunnen stellen bij fouten of nalatigheid. Op hun beurt kunnen die zich daartegen verdedigen door een beroep te doen op uitzonderingen die opgenomen zijn in het contract of op de wet die speciale contracten regelt. Als er sprake is van opzettelijke fouten of als er een aantasting is van de fysieke integriteit (geweld, ...), dan kunnen die uitvoeringsagenten daar natuurlijk geen beroep op doen.  

 

 

bouw-personeel-voordelen-sectorplannen

Waar kan je als ondernemer op letten? 


Het wordt van groot belang om de contractuele afspraken goed na te kijken en eventueel bij te sturen waar nodig. Je kan als werkgever of vennootschap je werknemers en bestuurders beschermen door contractueel vast te leggen dat hun aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Wil je je uitvoeringsagent beschermen tegen de klant en de bijkomende clausules dus afdwingbaar maken, dan moet het contract dat de klant rechtstreeks met de ondernemer verbindt, worden aangepast. 

Kijk ook je polissen na. Bij Federale Verzekering kozen we ervoor om onze polissen niet aan te passen, maar te verduidelijken. Wij blijven uitsluiten, wat we al uitsloten. En we blijven verzekeren, wat we al verzekerden. Maar misschien wil je even afchecken of er bijkomende bepalingen nodig zijn?  

Neem vooral contact op met je adviseur of kantoorhouder. Hij/zij informeert je graag over deze nieuwe wetgeving en de eventuele implicaties op jou, je bedrijf en je werknemers.  

Hoe kunnen we u helpen?

Via telefoon

Al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Op afspraak

Zoek de adviseur uit uw regio

Uw persoonlijke adviseur

 


Uw bescherming als klant

Federale Verzekering stelt alles in het werk uw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van uw privéleven, het gebruik van uw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. U kunt deze segmentatiecriteria raadplegen.

Meer info

Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
7 dagen/7 ! 

 

Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
Vraag het hier aan >

 

Onze schadeaangifteformulieren

Je vindt ze hier!