?
Hulp nodig?
Gaan

Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd in België stapsgewijs verhoogd. Dit heeft niet alleen impact op het moment waarop je met pensioen kunt gaan, maar ook op je aanvullend pensioen in de tweede pijler. Hier zetten we de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor ondernemers en particulieren op een rij. 

 

In dit artikel:

 

 

 

Maak een afspraak voor advies op maat!


 

Waarom verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd? 


België staat midden in een demografische uitdaging: het aandeel van gepensioneerden in de totale bevolking zal de komende decennia blijven stijgen, terwijl de actieve beroepsbevolking krimpt. Deze trend zet de sociale zekerheid en overheidsfinanciën onder druk. De vraagt rijst hoe betaalbaar en houdbaar het pensioenstelsel dat gestoeld op repartitie op lange termijn blijft. 

Als reactie op deze uitdagingen heeft de Belgische overheid besloten om de wettelijke pensioenleeftijd gradueel te verhogen. Dit is een van de structurele hervormingen om set systeem te verduurzamen.   


Werken na pensionering


Wat verandert er aan de wettelijke pensioenleeftijd?


De wettelijke pensioenleeftijd zal in 2025 opgetrokken worden naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. In de tabel hieronder zie je of de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op jou van toepassing is.  

 

Ik ben geboren...

Mijn wettelijke pensioenleeftijd 

voor 01.01.1960 

65 jaar 

tussen 01.01.1960 en 31.12.1963 

66 jaar 

op 01.01.1964 of later 

67 jaar 

 



 

Kan je nog met vervroegd pensioen gaan?

 

De voorwaarden voor vervroegd pensioen blijven ongewijzigd. Dat betekent bvb. dat je met een loopbaan van 42 jaren, nog steeds op je 63 met vervroegd pensioen kan. Hieronder een overzicht.


Leeftijd 

Loopbaanjaren 

60 jaar 

44  

61 jaar 

43  

62 jaar 

43  

63 jaar 

42  

64 jaar 

42  

65 jaar 

42  

 

 

Wat betekent de verhoogde wettelijke pensioenleeftijd voor je aanvullend pensioen?   

 

Groepsverzekeringen 

 

Veel werknemers hebben een bedrijfspensioen via groepsverzekering. Hier enkele mogelijke gevolgen van de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op de groepsverzekering: 

 
  • Impact op intrestvoet: de uitkering van een groepsverzekeringspolis is gekoppeld aan het moment van daadwerkelijke pensionering. Dit betekent dat je groepsverzekering, die oorspronkelijk op 65-jarige leeftijd zou zijn uitbetaald, wordt verlengd tot de (hogere) wettelijke pensioenleeftijd. Als de eindvervaldatum wordt uitgesteld, kan voor polissen met een horizontaal gegarandeerde rente de rente worden herzien op de oorspronkelijke eindvervaldatum (d.w.z. 65 jaar). Wanneer het contract wordt verlengd, worden de rentepercentages aangepast aan de voorwaarden die op dat moment gelden.1

 

Diverse groep dertigers aan het werk

 

Individuele Pensioentoezegging (IPT)  

 

Voor zelfstandigen met een vennootschap die een IPT hebben, zijn de veranderingen hetzelfde als bij de groepsverzekeringen, namelijk: 

 

 

Ontdek meer over onze IPT-oplossing

Wat is de 80%-regel bij IPT en groepsverzekeringen?

Deze regel bepaalt dat jouw wettelijk pensioen en aanvullend pensioen samen niet hoger mogen zijn dan 80% van jouw laatste ‘normale’ bruto jaarbezoldiging.  Deze 80%-regel bepaalt hoeveel pensioenkapitaal je maximaal fiscaal gunstig kunt opbouwen (vb. binnen je IPT). Overschrijdt je deze grens, dan zijn de bijdragen van jouw IPT niet langer fiscaal aftrekbaar.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)  

 

Voor zelfstandigen zonder vennootschap verandert het volgende aan hun VAPZ-verzekering

 

  • Meer kapitaalopbouw:  De verhoging van de pensioenleeftijd zorgt ervoor dat VAPZ-polissen langer doorlopen, wat betekent dat er meer premies kunnen worden gestort. Dit leidt tot een grotere kapitaalopbouw.  

 

Ontdek meer over VAPZ

 

 

 

 

iStock-1268723309

Pensioensparen & Langetermijnsparen (3de pijler)  

 

Voor particulieren die aan pensioen- of langetermijnsparen doen, verandert er momenteel niets door de verhoogde wettelijke pensioenleeftijd: 


Pensioensparen1 

De huidige regels voor pensioensparen blijven ongewijzigd.  

  • Je kunt tot en met het jaar waarin je 64 wordt fiscaal voordelig sparen in een pensioenspaarverzekering.  
  • Het opgebouwde kapitaal kan fiscaal gunstig worden uitgekeerd op 65 jaar mits je voldoet aan de fiscale voorwaarden. 

Om fiscaal pensioensparen langer toe te laten, is een wetswijziging nodig, maar die is er voorlopig niet. 

 



Langetermijnsparen1 


  • Ook de regels voor langetermijnsparen blijven ongewijzigd. 
  • Je kunt bvb. een contract afsluiten tot net voor je 65ste om ook tijdens je pensioen verder te genieten van fiscale voordelen. 

Ook interessant: Wat is het verschil tussen pensioen- en langetermijnsparen? 

Conclusie 

 

De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd heeft belangrijke gevolgen voor zowel je wettelijk als aanvullend pensioen als werknemer of ondernemer. Groepsverzekeringen, IPT en VAPZ-polissen worden automatisch verlengd tot het moment van effectieve pensionering, wat invloed kan hebben op het rendement, je kapitaalopbouw en ook voor aandachtspunten zorgt, zoals de 80%-regel

Belangrijk om te onthouden: werken tot de wettelijke pensioenleeftijd of tot een volledige loopbaan van 45 loont. Niet alleen op vlak van kapitaalopbouw, maar ook omdat het fiscaal voordeliger is. 

Wil je zeker zijn dat je pensioenplannen optimaal zijn afgestemd op de nieuwe realiteit? Overweeg om je huidige situatie te evalueren, bijvoorbeeld via mypension.be of in gesprek met een van onze kantoorhouders of verzekeringadviseurs.  

 

1 De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van de klant en kan in de toekomst wijzigen.   

2 Iedere beslissing tot onderschrijving moet gebaseerd zijn op een uitgebreid onderzoek van de Financiële infofiche en algemene voorwaarden. Je vindt een link naar deze documenten hier: 

 

Lees ook:

Spaarvarken

 

Kiezen tussen pensioensparen en langetermijnsparen?

Ontdek de verschillen tussen pensioen- en langetermijnsparen in een notendop!

Ontdek het hier > 

iStock-1256366766

 

Hoe bouw je een aanvullend pensioen op als zelfstandige?

Ontdek de verschillende mogelijkheden om als zelfstandige op een fiscaal voordelige manier je pensioen aan te vullen.

Ontdek het hier > 

percentage van de belastingheffing

 

Zo verminder je je belastingen als ondernemer

Dit kan je doen om je belastingsaangifte te verminderen dankzij fiscale voordelen. 

Ontdek het hier > 

Hoe kunnen we u helpen?

Via telefoon

Al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Op afspraak

Zoek de adviseur uit uw regio

Uw persoonlijke adviseur

 


Uw bescherming als klant

Federale Verzekering stelt alles in het werk uw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van uw privéleven, het gebruik van uw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. U kunt deze segmentatiecriteria raadplegen.

Meer info

Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
7 dagen/7 ! 

 

Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
Vraag het hier aan >

 

Onze schadeaangifteformulieren

Je vindt ze hier!