Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd in België stapsgewijs verhoogd. Dit heeft niet alleen impact op het moment waarop je met pensioen kunt gaan, maar ook op je aanvullend pensioen in de tweede pijler. Hier zetten we de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor ondernemers en particulieren op een rij.
De wettelijke pensioenleeftijd zal in 2025 opgetrokken worden naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. In de tabel hieronder zie je of de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op jou van toepassing is.
Ik ben geboren... | Mijn wettelijke pensioenleeftijd |
voor 01.01.1960 | 65 jaar |
tussen 01.01.1960 en 31.12.1963 | 66 jaar |
op 01.01.1964 of later | 67 jaar |
De voorwaarden voor vervroegd pensioen blijven ongewijzigd. Dat betekent bvb. dat je met een loopbaan van 42 jaren, nog steeds op je 63 met vervroegd pensioen kan. Hieronder een overzicht.
Leeftijd | Loopbaanjaren |
60 jaar | 44 |
61 jaar | 43 |
62 jaar | 43 |
63 jaar | 42 |
64 jaar | 42 |
65 jaar | 42 |
Veel werknemers hebben een bedrijfspensioen via groepsverzekering. Hier enkele mogelijke gevolgen van de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op de groepsverzekering:
Impact op intrestvoet: de uitkering van een groepsverzekeringspolis is gekoppeld aan het moment van daadwerkelijke pensionering. Dit betekent dat je groepsverzekering, die oorspronkelijk op 65-jarige leeftijd zou zijn uitbetaald, wordt verlengd tot de (hogere) wettelijke pensioenleeftijd. Als de eindvervaldatum wordt uitgesteld, kan voor polissen met een horizontaal gegarandeerde rente de rente worden herzien op de oorspronkelijke eindvervaldatum (d.w.z. 65 jaar). Wanneer het contract wordt verlengd, worden de rentepercentages aangepast aan de voorwaarden die op dat moment gelden.1
Nieuwe groepsverzekeringen: de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd wordt automatisch voorzien bij nieuwe contracten.
Bestaande groepsverzekeringen: de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd wordt automatisch voorzien bij aansluitingen van bestaande contracten.
Voor zelfstandigen met een vennootschap die een IPT hebben, zijn de veranderingen hetzelfde als bij de groepsverzekeringen, namelijk:
Kapitaalopbouw: Een latere pensionering betekent ook hier in principe extra premiestortingen en een langere periode van kapitalisatie, wat kan leiden tot een hoger opgebouwd kapitaal. Het is wel belangrijk om in gedachten
te houden dat dit impact kan hebben op het naleven van de 80%-regel.
Meer informatie over de taksen en fiscaliteit van onze IPT-oplossing vind je hier.1
Impact op intrestvoet: De uitbetaling van een IPT-verzekering is gekoppeld aan het ogenblik
van effectieve pensionering. Dit betekent dat als je IPT oorspronkelijk zou uitkeren op 65-jarige leeftijd, de polis wordt verlengd bij een hogere wettelijke pensioenleeftijd. Als de eindvervaldag wordt opgeschoven, kan bij contracten
met horizontaal gewaarborgde intrestvoeten de intrestvoet herzien worden op de oorspronkelijke eindvervaldag. Bij verlenging worden de intrestvoeten aangepast aan de op dat moment geldende voorwaarden.1
Nieuwe contracten: de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd wordt automatisch voorzien bij nieuwe contracten.
Deze regel bepaalt dat jouw wettelijk pensioen en aanvullend pensioen samen niet hoger mogen zijn dan 80% van jouw laatste ‘normale’ bruto jaarbezoldiging. Deze 80%-regel bepaalt hoeveel pensioenkapitaal je maximaal fiscaal gunstig kunt opbouwen (vb. binnen je IPT). Overschrijdt je deze grens, dan zijn de bijdragen van jouw IPT niet langer fiscaal aftrekbaar.
Voor zelfstandigen zonder vennootschap verandert het volgende aan hun VAPZ-verzekering:
Meer kapitaalopbouw: De verhoging van de pensioenleeftijd zorgt ervoor dat VAPZ-polissen langer doorlopen, wat betekent dat er meer premies kunnen worden gestort. Dit leidt tot een grotere kapitaalopbouw.
Fiscaal: Er zijn geen wijzigingen in de regels voor premieaftrek of de belasting van de uitkering.
Meer informatie over de taksen en fiscaliteit vind je hier.1
Voor particulieren die aan pensioen- of langetermijnsparen doen, verandert er momenteel niets door de verhoogde wettelijke pensioenleeftijd:
Om fiscaal pensioensparen langer toe te laten, is een wetswijziging nodig, maar die is er voorlopig niet.
De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd heeft belangrijke gevolgen voor zowel je wettelijk als aanvullend pensioen als werknemer of ondernemer. Groepsverzekeringen, IPT en VAPZ-polissen worden automatisch verlengd tot het moment van effectieve pensionering, wat invloed kan hebben op het rendement, je kapitaalopbouw en ook voor aandachtspunten zorgt, zoals de 80%-regel.
Belangrijk om te onthouden: werken tot de wettelijke pensioenleeftijd of tot een volledige loopbaan van 45 loont. Niet alleen op vlak van kapitaalopbouw, maar ook omdat het fiscaal voordeliger is.
Wil je zeker zijn dat je pensioenplannen optimaal zijn afgestemd op de nieuwe realiteit? Overweeg om je huidige situatie te evalueren, bijvoorbeeld via mypension.be of in gesprek met een van onze kantoorhouders of verzekeringadviseurs.
1 De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van de klant en kan in de toekomst wijzigen.
2 Iedere beslissing tot onderschrijving moet gebaseerd zijn op een uitgebreid onderzoek van de Financiële infofiche en algemene voorwaarden. Je vindt een link naar deze documenten hier:
Kiezen tussen pensioensparen en langetermijnsparen?
Ontdek de verschillen tussen pensioen- en langetermijnsparen in een notendop!
Ontdek het hier >
Hoe bouw je een aanvullend pensioen op als zelfstandige?
Ontdek de verschillende mogelijkheden om als zelfstandige op een fiscaal voordelige manier je pensioen aan te vullen.
Ontdek het hier >
Zo verminder je je belastingen als ondernemer
Dit kan je doen om je belastingsaangifte te verminderen dankzij fiscale voordelen.
Ontdek het hier >
Tel: 02 509 04 11
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Tel: 0800 14 200
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Federale Verzekering stelt alles in het werk uw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van uw privéleven, het gebruik van uw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.
De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. U kunt deze segmentatiecriteria raadplegen.
Meer infoAlles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24,
7 dagen/7 !
Meld je aan | Heb je nog geen MY FEDERALE ? Vraag het hier aan > |