?
Hulp nodig?
Gaan

 

Klimaatverandering en je woning: zo pas je je huis aan

Warmere (en drogere) zomers, zachtere winters, meer stormen en wateroverlast: onze woningen zien af door de klimaatverandering. Hoe passen we ons huis hieraan aan? Wat kan je zelf ondernemen? Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw geeft advies.  

 

1. Begin bij het ontwerp van je woning
De manier waarop we wonen en bouwen kan een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Om je woning klimaatbestendig te maken, spreek je hierover best al met je architect wanneer je bouwt of verbouwt. 

 

Zo is bijvoorbeeld een compact huis stormbestendiger dan een woning met veel hoeken en kanten. Ook luchtdicht bouwen is belangrijk en je vermijdt best open zolders en afdaken. Daarnaast kan je je ook afvragen of je echt wel een kelder nodig hebt. Als je niet in een kelder voorziet, dan kan die al niet onderlopen. “Het water buitenhouden begint al met enkele kleine ingrepen bij het ontwerp van je woning. Heb je bijvoorbeeld echt een kelder nodig? En als je al een kelder hebt, kan je bijvoorbeeld beslissen om de keldergaten dicht te maken, net als waterdichte schotten in de woning”, aldus Marc Dillen. 

 

ARTIKEL_2.2.Klimaatadaptatie_360x273_02 

 

2. Wees de wind te snel af: zorg voor een correcte verankering voor jouw dakpannen

Dakpannen die in het rond vliegen, kunnen heel wat schade veroorzaken. Zorg er daarom voor dat de dakpannen in de randzones op een hellend dak (denk aan de nok, spitsgevels en dakvoet) volgens de juiste voorschriften verankerd worden. Dit is zeker heel belangrijk rond obstakels zoals de schouw. Maak ook de muurplaat goed vast. 

 

3. Isoleer om het warm te houden in de winter en koel in de zomer

Het isoleren van je woning verhoogt niet alleen je wooncomfort, het is ook goed voor je portemonnee en voor de planeet. Je woning zal minder energie verbruiken wat een daling in CO₂-uitstoot betekent. Je woning blijft warmer in de winter en koeler tijdens de zomer, waardoor je verwarming en airco minder hoeven te werken.


4. Zorg ervoor dat water minder snel wordt afgevoerd

Het hemelwater belandt veel te snel op straat, waarbij het na een serieuze regenbui het riolenstelsel overbelast en waarna straten en woningen onder water komen te staan. Om het water minder snel te laten afvloeien, kan je regenwaterputten plaatsen. “Een regenwaterput helpt je om de snelle afvloei van water te verminderen en het geeft je een buffervoorraad voor het besproeien van je tuin in warme en droge periodes. Je kan het water ook gebruiken om toiletten door te spoelen, kleding te wassen of je woning en auto schoon te maken”, aldus Dillen. Extra tip: plaats steeds een voorfilter. Die verhindert dat bijvoorbeeld bladeren of mos van je dak meespoelen in de regenwaterput.

Ook een infiltratieput of een wadi kunnen soelaas bieden. Een wadi is een natuurlijke bufferingsvoorziening die tijdelijk gevuld kan worden met hemelwater en die vervolgens net als een infiltratieput het opgeslagen water geleidelijk weer vrijgeeft.
 

5. Zet je tuin in tegen de klimaatverandering

Ook je tuin kan helpen in de klimaatverandering. Denk aan het ontharden van de voortuin, het gebruik van waterdoorlatende tegels en het aanbrengen van meer groen met vooral struiken en bomen. Ook het vergroenen van de gevel van je woning kan helpen. 

 

Maar … welk werkje tegen de klimaatverandering doe je nu eerst aan je woning?

“Mensen die vandaag een huis kopen dat ze willen verbouwen, moeten zich bezinnen over de volgorde van de werken. Veel jonge gezinnen dachten eraan om eerst de keuken en de badkamer te vervangen en pas later andere investeringen te doen. In de toekomst moeten ze er wellicht eerst voor zorgen dat hun woning klimaatbestendiger wordt”, aldus Dillen. “Mijn tip? Kijk niet zozeer naar de aankoopprijs van je huis, maar naar de totale prijs van het project.”  

ARTIKEL_2.3.Klimaatadaptatie_360x273_01

 

In 4 stappen waterschade oplossen

Na een hevige regenbui stroomt het water binnen langs het dak of loopt de kelder onder. Hoe los je dit op en wat kan je verzekeraar voor je doen? 

Bekijk het stappenplan > 

ARTIKEL_2.1.Klimaatadaptatie_360x273_03

 

5 gevolgen van de klimaatverandering voor je woning

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met overstromingen, hitte, lange periodes van droogte en stormen. En dat heeft ook gevolgen voor jouw woning. 

Lees meer >

 

 

ARTIKEL_2.3.Klimaatadaptatie_360x273_03

 

Schade aan je woning? Reken op ons!

Zijn er pannen van het dak gevlogen tijdens een storm? Loopt er water binnen in je garage na een hevige regenbui? Dan kan je waarschijnlijk terugvallen op je brandverzekering als je die hebt afgesloten. Die dekt in sommige gevallen ook de kosten voor de opruimings- en poetswerken. 

Ontdek hier onze Multirisk Brandverzekering >  

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij