?
Hulp nodig?
Gaan

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor jouw woning?

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met overstromingen, hitte, lange periodes van droogte en stormen. En dat heeft ook gevolgen voor jouw woning. Wat het effect is van de klimaatverandering op jouw huis, kom je hier te weten. 

De impact van de klimaatverandering wordt dag na dag voelbaarder: zachtere winters, drogere zomers, meer kans op overstromingen en stormen. En onze woningen, die zien daar sterk van af. Bovendien is België, een land dat sterk verstedelijkt is, het slachtoffer bij uitstek van de ontregeling van het klimaat. Maar hoe dan? Wat doet het klimaat vandaag precies met onze huizen?  

 

Gevolg 1: Materialen krijgen het hard(er) te verduren door warmte

Elektrische installaties die het harder te verduren krijgen, materiaal dat vervormd wordt, het comfort van de woning dat niet meer aangepast is: de oplopende temperaturen zijn niet alleen uitputtend voor de bewoners, ook de woning zelf ziet af. Aangepaste materialen, een nieuwe manier van bouwen: het zit er in de nabije toekomst allemaal aan te komen. Krijgen woningen bijvoorbeeld een wit dak of komen de slaapkamers standaard op het gelijkvloers? 

 

      ARTIKEL_2.1.Klimaatadaptatie_360x273_03 

Gevolg 2: Het verwoestende effect van droogte in tuinen

Het wordt steeds duidelijker: onze tuinen lijden onder de droogte. De klassieke aanplantingen kunnen moeilijk zonder water, dus we zullen onze tuinen anders moeten aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan andere soorten beplanting, maar ook aan een waterdoorlatende oprit. 

Ook ons waterverbruik zullen we binnen de perken moeten houden, ook al omdat de regenwaterputten sneller uitgeput zullen zijn. Exotische planten zullen hun weg vinden naar onze tuinen omdat ze bestendiger zijn tegen droogte en minder regen nodig hebben. 

 

Gevolg 3: Toestellen anders leren gebruiken

Door de warmte en droogte zullen we onze toestellen in huis anders gaan gebruiken. Zo zal bijvoorbeeld de vraag naar airco in de zomer exploderen, maar dat meerverbruik kan – door de zachtere winters – gecompenseerd worden door minder te moeten verwarmen

Naast een ander gebruik van energie, verbruiken onze woningen heel wat fossiele brandstof. In de totale uitstoot van broeikasgassen in België bedraagt het aandeel van gebouwen dan ook 20%. Verwarming en koeling nemen hiervan het grootste stuk voor hun rekening. Er is een nood om woningen klimaatneutraal te maken en hun afdruk op het milieu te verkleinen. Om dit aan te pakken zijn er structurele werken nodig in de bouw of verbouwing van een woning. Denk aan het leggen van zonnepanelen, de installatie van een thuisbatterij, het plaatsen van (drie)dubbelglas, het isoleren van de woning en meer. De bedoeling is ook om over te schakelen naar zoveel mogelijk systemen die werken op hernieuwbare energie

 

Gevolg 4: Waterschade zal geen uitzondering meer zijn

In België staan er veel woningen dicht bij elkaar; en dit op een beperkte oppervlakte. Hierdoor krijgt water het steeds moeilijker om in de grond te dringen, waardoor het een andere weg zal zoeken.  Ook de langere periodes van droogte beperken de opname van water in de grond. De impact van deze oorzaken (droogte, verstedelijking en hevige regens) zien we vooral bij woningen nabij rivieren en aan de kust. 

Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, hebben we in de zomer van 2021 kunnen zien in Wallonië. Na enkele dagen van hevige (stort)regens overstroomden bepaalde gebieden en zocht het water zich een weg doorheen straten en dorpen. Met grote schade aan tal van woningen, auto’s en straten tot gevolg.   

 

Gevolg 5: Stormen zorgen voor vliegende dakpannen

Hevige rukwinden zijn ook bij ons geen uitzondering meer. Die doen je huis natuurlijk niet meteen in elkaar vallen, maar extreme weersomstandigheden gaan steeds meer een rol spelen in de manier waarop we bouwen. Vliegende dakpannen, losgescheurde zonnepanelen: in de toekomst gaan we er rekening mee moeten houden en de bouw aanpassen. In dit artikel lees je alvast hoe je je woning kan beschermen tegen stormschade en nog meer tips! 

 

ARTIKEL_2.2.Klimaatadaptatie_360x273_02

 

Klimaatverwarming en je woning: zo pas je je huis aan

Het veranderende klimaat vraagt om een andere aanpak. Om je woning te beschermen (en je portemonnee op termijn te sparen) is het een goed idee om vandaag al actie te ondernemen. 

Zo bescherm je jouw woning > 

ARTIKEL_2.3.Klimaatadaptatie_360x273_01

 

In 4 stappen waterschade oplossen

Water in huis zorgt vaak voor grote schade. Wat moet je in dat geval doen? We zetten het voor jou op een rij. 

Ontdek het stappenplan > 

ARTIKEL_2.3.Klimaatadaptatie_360x273_03

 

Schade aan je woning? Reken op ons!

Schade aan je woning door storm of wateroverlast? Geen uitzondering meer. Daarom is het belangrijk om je goed te verzekeren, zo ben je beschermd als het nodig blijkt te zijn. 

Bekijk hier onze Multirisk Brandverzekering >  

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij