Een bedrijfsfiets, een treinabonnement of een duurzamere bedrijfswagen? Het mobiliteitsbudget geeft werknemers vrijheid en mogelijkheden. Maar wat betekent dit precies voor de werkgever en vooral: hoe ziet het kostenplaatje eruit?
Hoe wordt het mobiliteitsbudget berekend?
Het vertrekpunt voor de bepaling van het bedrag dat beschikbaar is, is de bedrijfswagen die de werknemer zou gekozen hebben. Dit bedrag hangt nauw samen met de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) van de bedrijfswagen in het oude systeem. Hier spelen heel wat meer zaken mee dan enkel de financieringskost van de auto in kwestie. Zo moet je als werkgever ook kijken naar de brandstofkosten, de verzekeringspremie, de niet-aftrekbare btw en zelfs de CO2-solidartiteitsbijdrage.
Eens het budget is vastgelegd, kan de werkgever samen met de werknemer het pakket verder samenstellen en invullen aan de hand van de drie pijlers.
Maar wat met kosten voor de werkgever zelf?
De invoering van het mobiliteitsbudget is een budgetneutrale operatie. Let wel: het is geen besparingsoperatie. Zo stemt het mobiliteitsbudget overeen met de reële jaarlijkse werkgeverskost van de bedrijfswagen. De 3 pijlers (zie boven) zijn belangrijk voor de werkgever omdat ze elk passen binnen een (para)fiscaal regime:
Meer informatie over het mobiliteitsbudget vind je op www.mobiliteitsbudget.be
Ken je het cafetariaplan al?
Met het cafetariaplan kunnen werknemers zelf een deel van hun loonpakket samenstellen. Een flexibel win-winsysteem voor werknemer én werkgever.
Het mobiliteitsbudget in 4 vragen en antwoorden
Meer weten over wat het mobiliteitsbudget precies is? Federale Verzekering beantwoordt de 4 meest gestelde vragen
Verzeker je wagenpark
Een duurzamere bedrijfswagen moet ook goed verzekerd de baan op gaan. Bij Federale Verzekering helpen we ondernemingen graag op weg!
Bekijk onze producten >
Tel: 02 509 04 11
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Tel: 0800 14 200
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.
De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.
Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24,
7 dagen/7 !
Meld je aan | Heb je nog geen MY FEDERALE ? Vraag het hier aan > |