?
Hulp nodig?
Gaan

Het cafétariaplan: alles wat je als werkgever moet weten

 

Het cafetariaplan is een manier om het loonpakket flexibeler samen te stellen. Zo kunnen werknemers zelf hun extralegale voordelen kiezen die meer aansluiten bij hun behoeften. Dat zorgt niet alleen voor een boost in hun motivatie, maar ook voor werkgevers is het interessant omdat het niets extra kost. Win-win dus! 

 

Het cafetariaplan is een manier om je werknemers flexibel te verlonen. Je geeft je werknemers de mogelijkheid om, aan de hand van een vastgelegd budget, zelf een stuk van hun loonpakket samen te stellen. 

Enkele klassieke voorbeelden van de verloningsmogelijkheden zijn: een bedrijfswagen, een pensioenspaarplan, bijkomende vakantiedagen en een mobiliteitsbudget. Maar waarom zou je het enkel bij klassieke opties houden? Zo kan je ook smartphones in het pakket opnemen. 

ARTIKEL_1.3.Cafetariaplan_360x273_05

In totaal heb je als werkgever de keuze uit 4 categorieën: 

Het cafetariaplan: op maat van je werknemers 

Met het cafetariaplan krijgen werknemers de vrijheid om naar eigen behoeften de opties te kiezen én dat elk jaar opnieuw. Zo kunnen ze bijsturen wanneer er dingen in hun leven veranderen. Flexibel dus! Belangrijk om te weten is wel dat werknemers niet verplicht zijn om in te gaan op het cafetariaplan. Ze kunnen het bedrag ook gewoon laten uitkeren in cash, alleen is dat fiscaal minder interessant. 

 

De voordelen van het cafetariaplan 

Een groot bedrijf of een kmo? De voordelen van het cafetariaplan zijn gelijklopend. Als werkgever heb je op elk moment de controle. Eerst en vooral omdat je zelf het budget vastlegt en omdat je bepaalt hoe alles gefinancierd wordt. Vaak wordt (een deel van) de eindejaarspremie ingezet. 

Ook is de invoering van het cafetariaplan een budgetneutrale ingreep, krijgen werknemers meer waar voor hetzelfde geld (extra’s binnen een cafetariaplan worden gunstig belast), verhoogt het de tevredenheid van de werknemer en heeft het een positieve invloed op je imago als werkgever en als bedrijf. Zeker in de war for talent geeft het je als werkgever een extra wapen. 


En … zijn er ook nadelen? 

Ja (en neen). De invoering van het cafetariaplan (en eventueel een jaarlijkse bijsturing) zorgt voor meer administratie. Gelukkig kan je hiervoor rekenen op partners, denk aan het sociaal secretariaat, om de last te beperken. Ook tools kunnen helpen om de integrering en opvolging vlotter te laten verlopen. 
Het mobiliteitsbudget maakt deel uit van het cafetariaplan. Lees er hier alles over! 



ARTIKEL_1.1.Mobiliteitsbudget_360x273_02

 

Naar een duurzame mobiliteit voor werknemers

Het mobiliteitsbudget is onderdeel van het cafetariaplan en is een manier om je werknemer een meer duurzaam alternatief voor zijn/haar bedrijfswagen aan te bieden. 

Meer over het mobiliteitsbudget > 

ARTIKEL_1.2.Mobiliteitsbudget_360x273_03

 

Wat kost het mobiliteitsplan?

Is het mobiliteitsbudget duurder of goedkoper dan een bedrijfswagen ter beschikking stellen aan een werknemer?

 Ontdek het hier > 

ARTIKEL_1.2.Mobiliteitsbudget_360x273_02

 

Verzekeringen op maat van ondernemingen

Het mobiliteitsbudget is opgenomen in het cafetariaplan. Kiezen je werknemers voor een duurzamere bedrijfswagen? Dan moet die natuurlijk ook verzekerd worden en daarvoor heeft Federale Verzekering een mogelijke oplossing!

Bekijk onze autoverzekering > 

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Onze schadeaangifteformulieren

    Je vindt ze hier!