?
Hulp nodig?
Gaan
onderneming-financiën

Mythes en feiten over beleggen

Sparen en beleggen hoeft niet complex te zijn!

 

 

Is sparen nog wel een optie in deze tijd van lage rentes en toenemende inflatie? Nico Dossche, beleggingsexpert bij Federale Verzekering, legt uit waarom beleggen steeds meer de voorkeur geniet boven traditioneel sparen. "De Belgen waren traditioneel spaarders," zegt Nico, "maar met een inflatie die zich toch op hogere niveaus bevindt, is beleggen zeker een middel om de koopkracht te vrijwaren. Toch zijn er nog veel mensen die de stap naar de stap naar beleggen niet zetten, omdat er veel vooroordelen over bestaan."  

Laten we enkele mythes over beleggen onder de loep nemen!

Nico Dossche

Nico Dossche, beleggingsexpert
bij Federale Verzekering

Mythe 1: Beleggen hoeft niet, ik verdien genoeg aan mijn spaarboekje

 

"Ondanks dat de rente op spaarrekeningen recentelijk is gestegen, compenseert deze stijging niet volledig het verlies aan koopkracht door de inflatie. Als je alleen spaart, loop je het risico dat je geld in waarde daalt door de stijgende prijzen van goederen en diensten." 

 

Mythe 2: Beleggen is alleen voor rijke mensen

 

"Absoluut niet waar," weerlegt Nico. "Zelfs met relatief kleine bedragen kun je beginnen met beleggen en aantrekkelijke rendementen behalen. Door bijvoorbeeld periodiek te beleggen in een fonds kun je met minimale investeringen beginnen en profiteren van de kracht van samengestelde groei. Bij Federale Verzekering kan dat al vanaf €50 per maand.” 

 

Mythe 3: Ik ben te jong/te oud om te beleggen

 

“Leeftijd is geen reden om niet te beleggen. Over het algemeen kun je wel stellen dat hoe jonger je bent, hoe meer risico je kunt nemen bij beleggen. Je hebt immers in principe een hele lange looptijd. Daarom kan het op jonge leeftijd interessant zijn om in te stappen in een risicovoller tak 23-product, en geregeld bij te storten, bv. maandelijks een bepaald vastgelegd bedrag." Mogen oudere mensen dan geen risico nemen? “Ik ken zeventigers die nog heel wat jaren voor de boeg hebben en perfect in staat zijn om het risico van een belegging in te schatten. Aan de andere kant zijn er heel wat jongeren die hun geld niet voor langere tijd kunnen missen, omdat ze bijvoorbeeld van plan zijn te bouwen. Het belangrijkste om te onthouden is dat beleggingen in de eerste plaats aangepast moeten zijn aan de persoon in kwestie en zijn of haar doelstellingen, beleggingshorizon, risicobereidheid en financiële kennis en situatie.”


Mythe 4: Beleggen houdt veel te veel risico's in


“Het klopt dat beleggen nooit risicovrij is. Wat wel is: hoe meer risico’s je neemt, hoe hoger het potentieel rendement kan zijn. Daartegenover staat wel dat je ook alles in één keer kwijt kan zijn. Daarom pleit ik voor de gulden middenweg: beredeneerd beleggen met beperkt risico. Dat doe je door je beleggingen te spreiden in tijd en over verschillende aandelen, en je emoties uit te schakelen als het over beleggen gaat.”  

 

 

Mythe 5: Je moet een kenner zijn om te beleggen 

 

“Beleggen is de laatste jaren zeer complex geworden, waardoor het voor de niet-specialist best moeilijk is om de juiste keuzes te maken.” zegt Nico hierover. “Toch hoef je geen expert te zijn om te beleggen. Je kan bijvoorbeeld inleggen op spaar & beleggingsverzekeringen die beheerd worden door experts, zoals onze Vita Flex 44*. Dan moet je je niet te veel bezig houden met ‘welke aandelen moet ik verkopen of houden’ of ‘wanneer is het beste moment’. De eenvoud, begrijpelijkheid en transparantie van onze producten is daarom meer dan ooit een grote troef. Daarnaast kunnen onze adviseurs je ook ondersteunen om je beleggingen aan te passen op basis van jouw behoeften en doelstellingen.”  

 

Mythe 6: Je moet elke dag met je beleggingen bezig zijn 

 

“Hoeveel je met je belegging bezig bent, kies je eigenlijk volledig zelf. Als je belegt in speculatieve of volatiele producten, dan klopt het dat je hier best dagelijks mee bezig bent. Hier zit je in de ‘high risk, high reward’ categorie. De meeste mensen doen dit niet en beleggen veeleer op langetermijn in waardeaandelen. Daarbij is het voldoende om een keer per week naar je aandelen te kijken.  

Weet je niet waar je moet beginnen en wil je zelf niet te veel bezig zijn met de beurs, dan kan je in een Tak 21, Tak 23 of Tak 44 spaarverzekering investeren waarbij beleggingsexperts je geld voor jou beheren. Ook daar blijf je wel de mogelijkheid behouden om te veranderen van fonds en behoud je nog controle.” 

 

 

Vita flex 44 is een levensverzekering van tak 44 en is onderworpen aan het Belgisch recht. Iedere beslissing tot intekening op Vita Flex 44 moet gebaseerd zijn op een uitgebreid onderzoek van het Essentiële-Informatiedocument, de productfiche, de algemene voorwaarden en de Technische fiches van de verschillende fondsen. Je vindt deze documenten hier

 

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij