?
Hulp nodig?
Gaan

 

 

Fotolia_216242857_XL pub incendie

 

Brandpreventie: 10 tips om brand te voorkomen

Een brand in je woning... Waardevolle bezittingen die je kwijt bent, soms met een grote emotionele betekenis. En we mogen er zelfs niet aan denken dat er slachtoffers vallen. Het gebeurt soms sneller dan je zou denken, een moment van onachtzaamheid kan de oorzaak van een drama zijn. 

Voorkomen is dan ook beter dan genezen. En de meest voorkomende oorzaken, zoals een technisch defect apparaat, (on)opzettelijke brandstichting, keukenincidenten, roken, hittebronnen (bvb. lampen), enz. kunnen ook gemakkelijk vermeden worden. Lees aandachtig de tien tips hieronder en verzeker je van een veilige leefomgeving.

 

1) Let op met oude elektrische apparaten

 

Door het gebruik van elektrische apparaten treedt er slijtage op en verzamelt zich in de toestellen stof of wat afval. Bijvoorbeeld: bij het jarenlang gebruik van een strijkijzer gaat zich overal stof verzamelen, ook rond de elektriciteitskabels. Dit kan de oorzaak zijn van elektrische problemen, zoals verliesstromen waardoor een gevoelige differentieelschakelaar uitschakelt. Bij aanhoudend gebruik verhoogt het risico op grotere problemen of zelfs het ontstaan van vuur.   

Denk ook aan oudere TL-verlichtingsarmaturen, deze bevatten ballasten die bij veroudering sterk gaan opwarmen waardoor er zelfs brand kan ontstaan. Het is aangewezen dergelijke toestellen te vervangen door meer hedendaagse types met bijvoorbeeld LED-verlichting. Bovendien verbruiken deze veel minder elektriciteit. En dat is dan weer goed voor je portemonnee. 

Staat het onderhoud van het elektrische toestel beschreven in de handleiding? Doe dit dan zeker regelmatig of laat het uitvoeren door een specialist.


 

AdobeStock_320582139

2) Kinderveiligheid 

 

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar kinderen zijn helaas al te vaak onopzettelijke brandstichters.  Een spelend kind kan snel per ongeluk een vuur veroorzaken. Een nachtmerrie die je gemakkelijk kan vermijden.  Lucifers en aanstekers zijn geen speelgoed, bewaar ze dus op een veilige plaats. Hou spelende kinderen uit de buurt van kaarsen: tijdens het spel kunnen ze de brandende kaarsen omverwerpen of de vlam kan overslaan naar hun kledij.  

 

 

 

3) Elektrische toestellen uitschakelen

 

Elektriciteit kan een brand veroorzaken vanwege een kortsluiting. Die wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een slechte installatie, door een defect in een elektrisch toestel, door beschadigde kabels, door slijtage, …   Ook verdeelstekkers en verlengdraden kunnen voor problemen zorgen. Koop het meest degelijke materiaal dat geschikt is voor het bedoelde toestel: bijvoorbeeld apparaten met een hoog vermogen moeten aangesloten worden op elektrische kabels die bestand zijn tegen de hoge elektrische stroom. Indien elektrische kabels beschadigd raken, laat die dan zeker herstellen of gebruik dat apparaat niet meer.

Door toestellen volledig uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen, neem je de elektrische voeding weg van het toestel en verklein je dus het risico. Bovendien bespaar je op je elektriciteitsfactuur want elektrische apparaten met de stekkers in het stopcontact blijven vaak toch elektriciteit verbruiken ook al staat de knop op ‘off’.


4) Keuken

 

Een rookmelder in de keuken heeft weinig zin omdat er veel kans is op vals alarm. Dit betekent niet dat er geen risico op brand is in de keuken, wel integendeel. Velen hebben al wel een filmpje van een brandende frietketel gezien. Een gasfornuis in werking en een keukenhanddoek zijn dan ook geen veilige combinatie. Let hier dubbel goed op en schakel de keukentoestellen uit na gebruik. Frietjes worden gebakken op een hoge temperatuur, bijna de temperatuur waarbij het vet of de olie spontaan zal ontbranden. 

 


 

 

GettyImages-72984045_super

Door het vaak verhitten van de olie of het vet, en door de achtergebleven resten, verlaagt de temperatuur voor spontane ontbranding zelfs. Ververs dus regelmatig de olie.  Schakel de frietketel onmiddellijk na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Controleer regelmatig de ingestelde temperatuur van de ketel, de draaiknop wordt soms onbedoeld een beetje hoger gezet. Zijn er defecten aan het toestel, probeer dan niet zelf bv. de thermostaat van het toestel te herstellen, maar koop veeleer een nieuw toestel. 

 

 

5) Blijf waakzaam

 

Onoplettendheid is een van de grootste brandoorzaken. Een brandende sigaret, kaarsen, siervuurtjes… Voorzichtigheid is steeds geboden wanneer je kaarsen aansteekt of rookt in huis. Zorg ervoor dat je sigaretten of kaarsen volledig gedoofd zijn en niet liggen te smeulen wanneer je gaat slapen. Hou je kaarsen of andere bronnen van hitte uit de buurt van brandgevoelige materialen. Asbakken gooi je best niet zo maar in de vuilnisbak. Gebruik hiervoor een bloempot met zand of een emmertje.

6) Schoorsteen kuisen

 

Een belangrijke oorzaak van woningbrand is brand in de schoorsteen. De oorzaak is al te vaak een niet goed gereinigde schoorsteen. Wanneer roet zich accumuleert aan de binnenkant van de schouw, kan brand ontstaan door de hitte van de rook. Ook vogelnesten in de schouw kunnen vuur vatten door de rook, bepaalde vogels - zoals kauwen - maken namelijk graag nesten in schoorstenen en de zeer droge takjes in het nest vatten snel vuur. Regelmatig je schouw laten reinigen is de boodschap. Dit geldt overigens niet alleen voor de schouw van een open haard of een houtkachel, maar ook voor de schouw van je verwarmingsketel.

zelfstandigen-gebouw-multirisk.brand.handel-uitbreidingen-rechtsbijstand

7) Huishoudelijke spullen in de buurt van warmtebronnen

 

De kinderen komen doorweekt van de regen thuis van school. Ze leggen gauw even de kleren, boekentas en misschien zelfs de schoolboeken even te drogen op of voor een radiator, of zelfs bij de open haard... Herkenbaar? Zorg ervoor de gedroogde spullen tijdig weg te nemen.  Leg zeker geen kleren of handdoeken op elektrische convectoren, de kans dat hier brand ontstaat is zeer groot.

 

8) Batterij opladers 

 

In onze woningen gebruiken we steeds meer opladers. Steeds meer apparaten werken met oplaadbare batterijen, zoals gsm’s, computers, steps, fietsen, … tot zelfs auto’s.  Helaas zijn deze batterijen vaak de oorzaak van een woningbrand. Gebruik dus altijd de originele opladers en vermijd allerlei kabels en opladers van ‘witte producten’.  Het best van al maak je gebruik van toestellen met een CE-markering. De markering toont aan dat het product geëvalueerd werd en beantwoordt aan de Europese vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu. Vermijd vooral om toestellen op te laden tijdens de nacht en laat zeker geen toestellen opladen naast of in je bed.

 

 

9) Elektriciteit nakijken

 

Een huishoudelijke elektriciteitsinstallatie dient elke 25 jaar gekeurd te worden en bij een eventuele verkoop van de woning.  Het is steeds aangewezen om belangrijke aanpassingswerken aan je installatie te laten uitvoeren door een vakman. Deze elektricien kan dan de volledige zekeringskast nakijken en bijvoorbeeld de contacten van de zekeringen verifiëren.  Je kan dan bijkomend een herkeuring van de installatie vragen als extra zekerheid dat de werken goed werden uitgevoerd.  

Onderhoudswerken laat je bij voorkeur uitvoeren door erkende installateurs, keuringen worden uitgevoerd door erkende “externe diensten voor technische controle”. Een snelle zoektocht op het internet levert je meteen de namen van deze diensten en installateurs. 


10) Open haard en barbecue (bbq)

 

Wie houdt er niet van een zomerse bbq of van gezellig rond het haardvuur zitten na een stevige herfstwandeling ? Helaas stellen we vast dat dit soms ook brand veroorzaakt.

Let op met middelen om het vuur aan te maken, gebruik zeker geen vloeibare middelen om het vuur aan te wakkeren, … Wees waakzaam voor gensters die uit het haardvuur of de vuurkorf komen: leg geen brandbaar materiaal (zoals kussens of tapijt) voor de haard of zet een gepast scherm voor het vuur, plaats de vuurkorf op een onbrandbare ondergrond.

De bbq, de open haard of een vuurkorf blijven nog lang ‘actief’, het hout of de kolen kunnen nog uren blijven smeulen en grote problemen veroorzaken. Kijk dus goed uit waar je de bbq plaatst om uit te doven.

Een laatste tip: vraag om hulp van expert

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor brandpreventie. Zit je nog met vragen? Dan kan je altijd de hulp inroepen van gespecialiseerde firma’s die je thuis kunnen komen bezoeken om advies op maat te geven. Of je kan de brandweer om raad vragen, die je maar al te graag verder over dit onderwerp informeert. 

Natuurlijk kan je niet alles voorkomen. Gebeurt er toch iets, dan wil je zeker zijn dat je brandverzekering de schade dekt. Ontdek hier onze brandverzekering Multirisk Brand Woning. 

Multirisk Brand Woning

Bescherm je huis of appartement met onze brandverzekering Multirisk Woning. Met deze verzekering hoef jij je over je woning geen zorgen te maken.

Meer details

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Onze schadeaangifteformulieren

    Je vindt ze hier!