Als kantoorhouder van Federale Verzekering in Turnhout is Hannes Hertoghs vertrouwd met de vragen van klanten. Peter De Craene, verantwoordelijke buitendienst schadegevallen,weet dan weer meer over de afhandeling van schade. We schuiven aan tafel met een pak vragen: wat kan een brandverzekering zoal inhouden? Wanneer moet je de polis laten updaten? En wat gebeurt er bij een schadegeval?
Je hebt zonet een huis gebouwd of gekocht of je bent zopas huurder geworden van een nieuwe woonst. Het eerste wat je doet is natuurlijk een degelijke brandverzekering afsluiten. “De brandverzekering is eigenlijk een woonverzekering geworden,” zegt Peter De Craene. “Zo biedt de Multirisk Brand Woning een uitgebreide bescherming voor niet alleen brand- en waterschade, maar bijvoorbeeld ook voor stormschade, glasbraak, schade door natuurrampen, schade aan de inboedel en schade aan derden.”
Ben je huurder? Tot voor kort was een verzekering voor de huurdersaansprakelijkheid bij brand niet wettelijk verplicht, sinds 1 januari is dat in het Vlaamse en Waalse gewest voor nieuwe huurcontracten wel het geval. In Wallonië is ze vanaf september 2018 van kracht en Vlaanderen volgde op 1 januari 2019. “In de praktijk verandert er niet zoveel,” nuanceert Peter De Craene. “Naar schatting 90% van de huurders had reeds een brandverzekering. Er gold immers al een contractuele verplichting voor huurders om het goed in dezelfde staat terug te geven en dan is het vanzelfsprekend dat je een brandverzekering afsluit. Zo verklein je al het risico met betrekking tot de schadegevallen die opgenomen zijn in deze polis. Voor eigenaars geldt: niemand is wettelijk verplicht om een brandpolis af te sluiten, maar je zal geen hypothecaire lening krijgen zonder een brandverzekering. In Vlaanderen ben je evenwel verplicht om een brandverzekering af te sluiten als je je eigendom gaat verhuren. En een brandverzekering is sowiezo nodig als je beroep wil doen op het Rampenfonds!”
Peter wil graag een misverstand i.v.m. schade door natuurrampen de wereld uit helpen. “Sommige mensen gaan ervan uit dat een brandverzekering niet nodig is omdat zeer ernstige schade - bv. door een overstroming - toch wordt vergoed door het Rampenfonds. Je hebt effectief wel een brandverzekering nodig om een beroep te kunnen doen op het Rampenfonds. Wanneer de overheid noodweer erkent als ramp, vergoedt het Rampenfonds de schade die door de polis is uitgesloten.”
De basiswaarborg van de woonverzekering beperkt zich niet tot brand- en waterschade aan het gebouw en de inboedel. Ze geldt voor de verzekerde ook op verplaatsing, bijvoorbeeld als je hotelkamer afbrandt. En er zitten ook services aan vast zoals de sleutelservice van F-Bijstand.
De frituurpan schiet in brand, een stuk van het dak waait weg bij storm, het bad overstroomt, je kreeg inbrekers op bezoek. Vervelende kwesties met mogelijk heel wat schade. Hou het hoofd koel en neem meteen de correcte maatregelen.
Bovendien kan je de Multirisk Brand Woning uitbreiden met een waarborg voor rechtsbijstand en diefstal. Hannes
Hertoghs legt uit: “We verzekeren de waarde van spullen zoals elektronica, cash geld, juwelen, kunst… Bezit je
zeer waardevolle kunst en juwelen, dan kunnen we een speciale schatter langs sturen, al is dat veeleer uitzonderlijk. We verwachten niet dat je bij diefstal van alles aankoopbonnen kunt voorleggen, maar als het gaat over de meest waardevolle voorwerpen, strekt het toch tot aanbeveling om daarvan de facturen goed bij te houden en te documenteren met foto’s. De diefstalverzekering geldt ook op verplaatsing: voor diefstal uit de hotelkamer, … , zelfs voor een diefstalmet bedreiging of geweld op straat .”
Wanneer je geconfronteerd wordt met diefstal uit de woning, doe dan altijd meteen aangifte bij de politie en verwittig ook je verzekeraar. Vervolgens komt een inspecteur van Federale Verzekering langs die samenzit met jou om een volledige lijst te maken van wat er is verdwenen. Peter De Craene verduidelijkt: “Wij zijn één van de weinige verzekeraars die nog een rechtstreekse band hebben met de verzekerde omdat we zonder makelaars – en dus zonder extra tussenpersonen – werken. We werken ook voor een groot stuk op basis van vertrouwen. Maar binnen de grenzen van het redelijke: zo moet er wel een bewijs zijn van inbraak, en moet je aannemelijk kunnen maken welke spullen weg zijn.” Schade aan ramen en deuren door een inbraak is wel meteen verzekerd in de basiswaarborgen van de brandpolis.
Nog een belangrijke tip. Zorg er altijd voor dat je verzekeraar op de hoogte is van verbouwing, uitbreiding van de
woning, de aanleg van een terras, de aankoop van dure kunstwerken, …. Hannes Hertoghs: “Als verzekerde ben
je verplicht om ons van elke wijziging van het verzekerde risico op de hoogte te brengen. Anders riskeer je onderverzekerd te zijn en in geval van schade dus niet volledig vergoed te worden.” Peter De Craene: “Wij helpen je bij het onderschrijven van de polis met het schatten van de waarde van de woning, zo ben jij alvast niet onderverzekerd. Deze schatting heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met de verkoopwaarde. En het blijft effectief noodzakelijk om elke wijziging aan de woning, aan ons door te geven.”
Van sommige schadegevallen zijn veel verzekerden zich niet of nauwelijks bewust dat ze door hun verzekering Multirisk Brand Woning wordt gedekt. Een auto rijdt tegen je woning aan en veroorzaakt schade. Jouw brandverzekeraar zal de schade meteen aan jou vergoeden en zal die kost later verhalen op de verzekering van de bestuurder. Maar daar hoef jij je dus niets van aan te trekken.
Meer weten? De waarborgen, uitsluitingen en limieten zoals hier beschreven zijn niet exhaustief. Raadpleeg de algemene voorwaarden en de IPID hier , voor je een verzekeringsovereenkomst onderschrijft.
Tel: 02 509 04 11
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Tel: 0800 14 200
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.
De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.
Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24,
7 dagen/7 !
Meld je aan | Heb je nog geen MY FEDERALE ? Vraag het hier aan > |