?
Hulp nodig?
Gaan

Emoties bij het beleggen


 

De grootste valkuil waarin mensen kunnen trappen als ze gaan beleggen? "Een investering die niet strookt met hun doelstellingen", zeggen Nico Dossche en Stijn Elebaut. Nico is expert leven particulieren en financiële producten bij Federale Verzekering, Stijn is er portfolio manager. Om te starten met beleggen, heb je geen groot kapitaal nodig zoals wel eens wordt gedacht. Er zijn mogelijkheden genoeg voor wie die kleinere bedragen wil investeren. Heel wat mensen beleggen € 100 per maand. "Bij Federale Verzekering kan je dat al vanaf € 50”, zegt Nico. “Met kleine bedragen is het wel moeilijk om zelf te gaan beleggen. Je kan wel een aandeel kopen op de beurs, maar het zal dan  met veel kosten gepaard gaan zodat je niet meteen rendement hoeft te verwachten. Bovendien kan je met één aandeel niet diversifiëren. Je bent dan afhankelijk van de prestaties van dit ene aandeel”, vult Stijn aan.

 particulieren-jouw.geld-je.beleggingen-safe.plan

Vermijd angst en hebzucht

Wie wel beperkte bedragen belegt, kan in een beleggingsplan bij een bank of een verzekeringsmaatschappij stappen. Dat laat toe om meteen de investeringen te spreiden. Hoe dit gebeurt, hangt af van de keuze die je maakt. Je kunt kiezen voor een beleggingsplan in bijvoorbeeld obligaties, in aandelen of in vastgoed… of een combinatie”, aldus nog Nico. Dat beleggingsplan heeft nog meer voordelen. “Het schakelt de emoties uit. Als het slecht gaat op de beurs hebben mensen de neiging om hun beleggingen uit te stellen met als gevolg dat ze interessante instapmomenten met lage aankoopprijzen missen. Op het moment dat de beurzen al een hele opwaartse rit hebben meegemaakt, stappen ze vervolgens wel in, waardoor ze alleen kopen tegen de duurste koersen. Door elke maand te beleggen, vlak je dit uit”, verklaart Stijn. “Bij beleggen overheersen angst en hebzucht. Angst voor verdere verslechtering als het slecht gaat en hebzucht als het al heel goed gaat en men nog meer wil. Dat zijn overdrijvingen in beide richtingen. En die moet je net vermijden.” “Nog een extra voordeel van een beleggingsplan is dat je het geld automatisch van je rekening kan laten gaan. Dat zorgt voor een discipline waarvoor je geen moeite moet doen. Je kan het ook niet vergeten”, aldus Nico. 


iStock-689960612

 

Leg je doel duidelijk vast

 

Het allerbelangrijkste bij beleggen blijft evenwel het goed bepalen welke doelstellingen de belegger heeft op korte, middellange en lange termijn. Nico gaat verder: “Maak eerst een foto van jezelf. Waar sta je vandaag? En waar wil je naartoe? Wat zijn je plannen? Dat is voor iedereen anders. Heb je op korte tijd al geld nodig of heb je een lange beleggingshorizon? Wil je volledig veilig beleggen of zit je er niet mee in om risico’s te nemen?” Eens de investeerder zijn doelstellingen nauwkeurig heeft omschreven, kan de invulling gebeuren. Welke beleggingen zijn mogelijk om dit doel te bereiken? Dit moet goed gebeuren, na overleg met specialisten. Een gouden regel is steeds: informeer je goed zodat je begrijpt hoe de belegging werkt. Het is afgeraden te investeren in moeilijke producten waarvan je niet weet hoe ze juist in hun werk gaan.

Vergeet je uitganspunt niet!

Stijn: “Als je over een paar jaar al je geld nodig hebt, moet je niet risicovol gaan beleggen. Als deel van je ingelegd kapitaal kwijtspeelt en niet meer voldoet aan je beleggingsdoelstelling. Totaal anders is het als je het geld 20 jaar kan missen of als je een extra pensioen wil opbouwen. Je moet er steeds rekening mee houden dat de beurs een risico met zich meebrengt, maar door op lange termijn te beleggen, kan je dat risico uitvlakken.” “Hier ligt dan ook de grootste valkuil voor beleggers. Ze kiezen soms voor invullingen – conservatief of offensief – die niet bij hun doelstellingen passen. “ Een beleggingsdoel ligt ook nooit voor het hele leven vast. Een wijziging in de persoonlijke toestand van de belegger of in zijn plannen kunnen ook een bijsturing van de beleggingsplannen mogelijk maken.

 

onderneming-financiën

De tijd is een bondgenoot

Bij beleggen is de tijd een belangrijke bondgenoot. “Onderschat de werking van de samengestelde intrest niet. Na het eerste jaar heb je een opbrengst. Het jaar nadien heb je niet alleen opbrengst van je kapitaal, maar levert de opbrengst van het eerste jaar op zijn beurt ook op”, zegt Stijn . "En al die kleine opbrengsten brengen op hun beurt ook weer op. En dat levert op het einde van de rit een mooie som op.”

 

 


Stijn en Nico trekken het debat open. Welke tips hebben andere experts?

 

"Het spaarboekje is een verliesrekening geworden. En daar zal niet snel verandering in komen. Wie bezorgd is over zijn spaargeld zoekt naar oplossingen" - Pascal Paepen, Beursexpert en docent Bank en beurs aan de Thomas More Hogeschool.

 

"Veel spaarders staan huiverachtig tegenover beleggen, wat ze nog vaak zien als speculeren. Nochtans is er een fundamenteel verschil tussen beide. De speculant doet voorspellingen op de korte termijn, terwijl een belegger net het tegenovergestelde doet: hij vertrouwt er op dat de beurzen over een periode van 5 of 10 jaar in positieve zin evolueren", - Wim Nagler, Head of Institutional Business Benelux van vermogensbeheerder Schroders.

 

 '"Een systematische aanpak schakelt emoties uit. Net die vormen vaak het grootste risico's voor beleggers", - Jeroen Vrancken, Sales Director BeLux van vermogensbeheerder DNCA.

Leer meer over beleggen met onze webinar!

 

 

email ban NL 2 webinar

 

Nico en Stijn zijn nog lang niet uitgepraat. Over beleggen valt nog zo veel meer te leren. In een speciale webinar van Federale Verzekering krijg je de kans om nog meer waardevolle tips en inzichten te verwerven. Onze experts worden bijgestaan door beursexperts Pascal Paepen, Wim Nagler en Jeroen Vrancken.

 

Heb je dorst naar meer kennis? Wil je horen wat deze belegginsexperts nog meer te vertellen hebben? Maak dan gebruiken van deze unieke kans om jouw kennis over beleggen bij te schaven! We nodigen je uit om de webinar hier te bekijken.

 


Lees ook

Vita Flex 44

Jij bepaalt het evenwicht tussen risicobeheer en het behalen van een potentieel hoger rendement!

Meer details

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Onze schadeaangifteformulieren

    Je vindt ze hier!