De doorbraak van de elektrische auto wordt al jaren voorspeld en lijkt er nu eindelijk te komen. Het was tot nu toe een klassiek verhaal van de kip of het ei, maar vanaf vandaag mag je een groot offensief van elektrische wagens verwachten. Enkele interessante modellen zijn vandaag al beschikbaar. Hyundai had bijvoorbeeld al een elektrische wagen en brengt nu ook de eerste volledig elektrische, kleine SUV in Europa op de markt. In zijn sterkste uitvoering haalt die een meer dan behoorlijk (theoretisch) rijbereik van maximaal 482km. Renault blijft de batterij van zijn elektrische stadswagen ZOE verbeteren, terwijl Nissan veel lof oogst met de tweede generatie van de Leaf. Marktonderzoeksbureau Jato Dynamics bekeek welke elektrische modellen vandaag al vlot over de toonbank gaan. De top 5 voor dit jaar (cijfers voor januari tot einde mei) bestaat uit de nieuwe Nissan Leaf (14 566 stuks), de Renault ZOE (13 511 exemplaren), de Volkswagen e-Golf (8 118 stuks), de BMW i3 (6 941 stuks) en de Tesla Model S (5 745 stuks).
Naast de volledig elektrische auto’s zijn er natuurlijk ook diverse soorten hybrides. Een full hybrid rijdt op een elektro- of verbrandingsmotor en recupereert onderweg energie om de batterij op te laden. Een plug-inhybride is vergelijkbaar, maar biedt als voordeel dat zijn batterij ook aan een stopcontact of laadpaal oplaadt, met een groter elektrisch rijbereik als resultaat. Nu is er ook de milde hybride, waarin een elektromotor gevoed door een batterij van 48 volt de verbrandingsmotor een duwtje in de rug geeft. Niet om de aandrijving over te nemen, maar wel om het verbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.
Fietsen populairder
Het succes van de elektrische auto moet wel gerelativeerd worden, want in de totale automarkt blijft de volledig elektrische auto vandaag zeldzaam. In 2017 werden in België 2 713 elektrische auto’s ingeschreven tegenover 2 055 in 2016, becijferde sectorfederatie Febiac. Vandaag is de elektrische auto dus goed voor amper een halve procent van de totale autoverkoop. Ter vergelijking: de verkoop van elektrische fietsen kent een veel sterkere doorbraak. In België werden vorig jaar 218 000 elektrische fietsen verkocht op een totaal van 485 168 (of dik 45 %
van alle fietsen).
Bekijk je gebruiksprofiel
Om te achterhalen of rijden met een volledig elektrische auto ook iets voor jou is, moet je vooral rekening houden met je dagelijkse verplaatsingen. Moderne elektrische auto’s halen in praktijk een rijbereik van enkele honderden kilometers en voor de meeste Belgische bestuurders is dat ruim voldoende. En op vakantie dan? Heel wat automerken en leasingbedrijven bieden elektrische auto’s aan binnen een grotere mobiliteitsformule waarbij je je elektrische wagen even kunt vervangen door een auto met groter rijbereik. Bij elektrische auto’s kan ook de afwezigheid van een trekhaak roet in het eten gooien. Door de positie van de batterij (doorgaans achterin de auto of onder vloer) kan een trekhaak een veiligheidsrisico vormen. En het heeft ook negatieve effecten op het rijbereik, waardoor de meeste constructeurs ervoor opteren om die bij elektrische auto’s achterwege te laten. Toch komt hier ook verandering in. Er worden vaker volledig nieuwe onderstellen ontworpen die gebruikt worden voor elektrische wagens, en niet langer een afgeleide van een traditioneel model.
Waar laden?
Wanneer je overweegt om elektrisch te rijden, is het ook belangrijk om je af te vragen hoe je de batterij zult opladen. Is dit mogelijk op het werk? De handigste oplossing is uiteraard een wallbox of laadpaal die je thuis laat plaatsen op je oprit of in je garage. Maar je moet wel eerst weten of je installatie hiervoor geschikt is. Driefasig laadt bijvoorbeeld aanzienlijk sneller dan monofasig. Het valt ook aan te raden om een laadpas aan te schaffen. Dan krijg je een handige kaart die toegang geeft tot een groot netwerk van laadpunten. In België zijn er al ruim duizend locaties om te laden, met een iets betere spreiding in Vlaanderen dan in Wallonië. Vooraf goed plannen waar je de auto zult opladen blijft wel de boodschap. Je vindt een volledig overzicht van de aanbieders en laadplaatsen in België en Nederland op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen. Je kan er zelfs checken of de laadpaal vrij of bezet is.
Waaier aan voordelen?
Wanneer je rekening houdt met deze beperkingen, biedt elektrisch rijden heel wat voordelen en niet alleen door het milieuvriendelijke aspect. Bij gebrek aan een verbrandingsmotor vallen de onderhoudskosten bij een elektrische auto goed mee. En het is vooral ook heel leuk om in alle stilte
door het verkeer te zoeven. Door het onmiddellijk beschikbare koppel – je hoeft niet te wachten tot de motor voldoende toeren draait – schiet je bovendien altijd vlot uit de startblokken.
Tel: 02 509 04 11
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Tel: 0800 14 200
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.
De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.
Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24,
7 dagen/7 !
Meld je aan | Heb je nog geen MY FEDERALE ? Vraag het hier aan > |