?
Hulp nodig?
Gaan

 

 

 

 

particulieren-mobiliteit-fietsen.elektrische.voertuigen

 

4 tips voor duurzame verplaatsingen

 

 

Je moet niet altijd een auto bezitten om er één ter beschikking te hebben op het moment dat je die nodig hebt. Er bestaan diverse huur- en gebruiksformules. Doorgaans zijn ze niet alleen goedkoper dan een eigen auto, ze zorgen ook voor een lagere ecologische voetafdruk.

 

Verplaatsingen zorgen voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot van een gezin. Zeker als je ze met een wagen aflegt. Wie zijn ecologische voetafdruk wil verlagen, moet zijn mobiliteit dan ook kritisch bekijken.

Wie geen eigen wagen heeft, is sneller geneigd om naar het beste alternatief uit te kijken. Dat kan een collectief vervoersmiddel als de bus, de tram of de trein zijn. Ook een (elektrische) fiets wordt steeds vaker gebruikt.

Heb je toch eens een auto nodig, dan bestaan er ook diverse huur- of gebruiksformules. Kijk maar even mee: 

 

 

 

1. Carpoolen

 

Een klassieker is die van de carpooling, waarbij werknemers (een deel van) het traject van huis naar het werk en omgekeerd samen in één wagen afleggen. Het haalt heel wat voertuigen van de weg.

Om dit aan te moedigen, zijn daartoe aan diverse opritten van autosnelwegen speciale carpoolparkings aangelegd. En niet zelden krijgen carpoolers een betere plaats op de bedrijfsparking. Wie niet rijdt en dus brandstof en slijtage aan zijn wagen bespaart, kan een deel van de kosten helpen dragen van wie wel rijdt.


 

 

particulieren-mobiliteit-volledige.verkeersongevallen-bescherming.familie

particulieren-mobiliteit-auto-BA

 

 2. Deelsystemen

 

Heb je slechts af en toe een wagen nodig, dan kan je kiezen voor een van de vele autodeelsystemen zoals Cambio, Poppy, Partago en GreenMobility. Zij worden steeds populairder. Volgens autodelen.net telde België in januari 2021 al 150.000 autodelers. Zij betalen een lidgeld om toegang te hebben tot een wagen, alsook een vergoeding voor elk gebruik. Wie tot 15.000 km per jaar rijdt zou volgens dezelfde bron bijna altijd goedkoper af zijn met een dergelijk deelsysteem. Voor sommigen zou het omslagpunt zelfs rond de 20.000 km liggen.

3. Huurauto op reis

 

Ook op reis kan een huurauto een oplossing bieden. Waarom overbrug je de grootste afstand niet met de trein en huur je dan op je eindbestemming geen auto? Dan kan je uitgerust aan je vakantie beginnen en hoef je je niet te enerveren over eventuele files onderweg. Bovendien word je bij pech geholpen door een lokale depannagedienst.

 

4. Multimodaal

 

Voor de komende jaren mogen we ook verwachten dat de zogenaamde multimodaliteit – het combineren van diverse vervoersvormen - aan belang wint. Een mogelijkheid daarbij is dat men tot aan de stadsrand rijdt met de auto, daar parkeert en vervolgens met de (snel)tram naar het centrum spoort. Of de (elektrische) step of de plooifiets uit de koffer haalt om de laatste kilometers af te haspelen. Heel wat steden proberen dat al te promoten om hun centrum verkeersluw te kunnen maken. 

Dat dit systeem een toekomst heeft, mag ook blijken uit de apps die naar de beste vervoerscombinatie zoeken om van punt A naar punt B te raken. Het kan daarbij zijn dat de oplossing afhankelijk van het moment van de dag anders is.

 

Vergeet je elektrische fietsverzekering niet

 

Laat je de wagen wat vaker staan om met de elektrische fiets naar je bestemming te trappen? Vergeet dan zeker ook niet om je fiets, waarvan de elektromotor autonoom werkt, te verzekeren. Zo is het namelijk wettelijk verplicht om voor dit type fiets een verzekering B.A. Elektrische fiets* af te sluiten. 

Meer info vind je hieronder:

B.A. Auto voor je 'tweewieler'

Heb je een elektrische fiets met autonome elektromotor? Rij je met je golfkarretje op de openbare weg? Dan is een B.A. Elektrische fiets of golfkar verzekering verplicht.

Meer details

*Op dit product is het Belgische recht van toepassing.

Het betreft een contract met een duur van 1 jaar, stilzwijgend verlengd voor dezelfde periode, behalve wanneer één van de partijen ten minste 3 maanden vóór de vervaldag van de overeenkomst zich ertegen verzet. Vooraleer een verzekering af te sluiten, neem zeker de Algemene Voorwaarden en de IPID door. Je vindt deze documenten op federale.be

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij