Hoe wordt energiebesparend renoveren haalbaar?

 

Vanuit de overheid wordt de druk opgevoerd om bestaande woningen zo energiezuinig mogelijk te maken. Premies moeten zo'n ecologische upgrade stimuleren, maar door de stijgende energieprijzen overwegen steeds meer mensen sowieso een renovatie. Maar renoveren is meer dan een kwestie van afbreken en opbouwen alleen. Projetontwikkelaars Nathalie Meiresonne en Carolien Berckmans van D!fferent vertellen. 

 


 

 

 

Anders renoveren luidt de titel van het boek dat Nathalie Meiresonne en Carolien Berckmans in 2020 uitgaven. De missie van D!FFERENT bestaat namelijk in oude woningen opkopen om ze vervolgens compleet te transformeren en opnieuw op de markt aan te bieden als ‘karaktervolle droomhuizen’. Hun antwoord op de vraag of “renoveren de beste oplossing is”, laat zich dan ook raden. “Renoveren is nu eenmaal wat wij doen als onderneming”, lacht Meiresonne. “Maar ook voor particulieren lijkt het ons raadzaam om vroeg of laat een renovatie te overwegen, zeker op het vlak van energiezuinigheid. Niet alleen omdat de overheid daarop aandringt of omdat de energieprijzen stijgen, maar ook om het eigen comfort en de waarde van je huis te verhogen. Een energieverslindende woning is simpelweg niet meer aantrekkelijk. ” “Die evolutie hebben wij de laatste jaren duidelijk gemerkt”, vult Berckmans aan. “Tot vijf jaar geleden hechtten potentiële kopers vooral waarde aan de locatie van het pand of bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de keukentoestellen. Maar sinds een paar jaar willen ze vooral weten hoe goed het pand geïsoleerd is en/of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Die evolutie was in eerste instantie toe te schrijven aan een groeiend klimaatbewustzijn, maar  nu de energieprijzen de pan uitswingen, speelt natuurlijk ook het financiële aspect een steeds grotere rol: niemand wil torenhoge gas- en elektriciteitsfacturen.”

 

Premies als stimulans

Ook de overheid heeft het belang van energiezuinige woningen ingezien en voert de druk op kopers en eigenaars op. Sterker nog, in Vlaanderen geldt er een ‘renovatieplicht’ voor wie na 1 januari 2023 een woning heeft gekocht met een te laag EPC-label. EPC staat voor Energieprestatiecertificaat. Meiresonne: “Wie een huis koopt met EPC-label E of F is verplicht om die score binnen de vijf jaar op te voeren naar D of beter. Voor die mensen is een energetische renovatie dus geen keuze meer, maar een verplichting. Tegen 2050 zouden alle Vlaamse woningen zelfs een A-label moeten hebben.” Maar ook de woningen in Brussel en Wallonië moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn en dus een A-label hebben. Dat is de richtlijn van de Europese Commissie. Ook iedereen die al een huis bezit, wordt dus gestimuleerd om dat zo energiezuinig mogelijk te maken. Sinds oktober 2022 heeft de Vlaamse overheid haar eigen premies en die van netbeheerder Fluvius gecombineerd in een nieuw online portaal: Mijn VerbouwPremie ( www.vlaanderen.be/mijnverbouwpremie). Voor Brussel kan je terecht bij Renolution (www.renolution.brussels), hét platform voor de energiebesparende verbouwer in onze hoofdstad. Een overzicht van de Waalse premies vind je op  www.wallonie.be/fr/demarchesBerckmans: “Dat alles nu gebundeld kan worden in één aanvraag, maakt het al een stuk eenvoudiger. Want het is niet altijd makkelijk om door het bos van alle regelgevingen nog de bomen te zien. Voor welke premies je in aanmerking komt en hoe hoog die precies zijn, hangt bovendien af van je inkomenscategorie. Op die manier probeert men energetisch renoveren voor iedereen haalbaar te maken.”

Renteloos lenen

Ondanks de inspanningen van de overheid blijft renoveren een forse investering, beseft ook Meiresonne. “In mijn eigen straat, in het centrum van Antwerpen, merk ik dat verschillende buren in actie zijn geschoten om hun huis waardevol te houden met het oog op de toekomst. Maar voor veel mensen liggen dit soort investeringen niet voor de hand. Gelukkig bestaan er wel renteloze leningen.” In Vlaanderen heb je de VerbouwLening bij het Energiehuis van de Vlaamse overheid. Ook in Wallonië kan je een renteloze lening aanvragen om renovatiewerken te financieren. Daarvoor klop je aan bij RénoPack. In Brussel bestaat de Groene Lening.  Berckmans: “Bovendien is het alternatief – verhuizen – niet per se een beter idee als je huidige huis niet energiezuinig is. Bij elke aan- of verkoop moet een erkend EPC-certificaat opgesteld worden, zodat potentiële kopers weten of ze eventueel zelf nog zullen moeten renoveren. Als ze merken dat het huis energetisch niet voldoet, zullen ze de prijs dan ook willen drukken.” Meiresonne: “Het komt er eigenlijk op neer dat ooit iemand zal moeten investeren in een energetische renovatie. Dus als je ergens graag woont, kun je het beter zelf doen. Voor je eigen comfort, maar op termijn ook met het oog op een eventuele verkoop.”

 

Aan de slag

Maar hoe pak je dat nu concreet aan, zo’n energiebesparende verbouwing? Renoveren is meer dan een kwestie van afbreken en weer opbouwen. Bovendien worden de beslissingen binnen een energetische renovatie vaak bepaald door de noden van het huis én het budget. Voor D!FFERENT komt al hun achterliggende kennis dagelijks van pas, maar voor particulieren kan een renovatie dus best een intimiderende uitdaging zijn.  Meiresonne: “Je moet vooraf goed weten waar je aan begint, anders kan het een slopende beproeving worden. Maar ik raad iedereen aan om zich te laten adviseren door mensen met verstand van zaken. Dat kan je architect zijn, maar er zijn ook instanties waar je (gratis) advies krijgt.” In Vlaanderen kan je hiervoor bijvoorbeeld terecht bij EcoHuis Antwerpen, Energiecentrale Gent of Energiehuis Limburg. In Brussel ben je dan weer aan het juiste adres bij Homegrade Brussels of bij de overheidsdienst ‘Leefmilieu Brussel’. In Wallonië reken je op het SWCS Wallonie of op de afdeling Ruimte Ordening, Huisvesting en Urbanisme van de Waalse overheidBerckmans: “Heb je momenteel slechts budget voor één energetische ingreep, dan nog loont het de moeite, want elke aanpassing zal je EPC-score positief beïnvloeden. Maar stel je zeker de vraag of je op termijn nog andere aanpassingen wilt doen. Want dan is het belangrijk om vanaf het begin een stappenplan op te maken van de totale renovatie. Hoeveel budget kun en wil je – eventueel gespreid – spenderen? Wat wil je doen en binnen welke termijn? Kortom: een doordacht plan is een must.”

Op weg naar energielabel A

Fluvius, de Belgische netbeheerder van elektriciteit en gas, stelde een vijfstappenplan voor een energiebesparende renovatie samen:
  1. Start met het isoleren van je dak of de zolderruimte;
  2. Pak daarna je muren, ramen en deuren aan;
  3. Tijd voor de vloeren;
  4. Investeer in zonnepanelen;
  5. Kers op de taart: het verwarmingssysteem.

Let wel: elke woning heeft andere noden in de zoektocht naar energielabel A. Kijk wat de prioriteiten zijn én je beschikbare budget. Stel jezelf doelen en werk er stap per stap naartoe.

Start je een (energiezuinige) verbouwing? Denk aan je verzekeringen

Wie beslist om structurele aanpassingen aan zijn woning te laten uitvoeren, doet er goed aan om ook even de nodige verzekeringen uit te pluizen. De verzekering ‘Alle Bouwplaats Risico’s’* beschermt je als bouwheer, samen met alle vaklui op de bouwplaats, bij materiële schade verbonden aan de werken. De waarborgen zijn ruim en de premie wordt helemaal op maat berekend, op de eigenheid van je werf. Dat impliceert dat het contract voorafbepaalde franchises bevat, o.a. in functie van de waarde en de aard van de werken. Extra tip: vergeet ook zeker niet om een aansprakelijkheidswaarborg te voorzien wanneer je een verzekering ‘Alle Bouwplaats Risico’s’ onderschrijft.

 


* Op dit product is het Belgische recht van toepassing. De waarborgen zijn van toepassing tijdens de bouwperiode vanaf de aanvangsdatum van het contract en eindigen, voor wat betreft de blijvend opgerichte goederen, bij de eerste van volgende gebeurtenissen: de voorlopige oplevering, de ingebruikname of de indienststelling, het einde van de in de bijzondere voorwaarden voorziene duur van de werken. Voor wat betreft de voorlopige bouwwerken, eindigt de bouwperiode bij het einde van hun gebruik maar evenwel uiterlijk bij de eerste van de bovenvermelde gebeurtenissen. De dekking gedurende de onderhoudsperiode (waarvoor een facultatieve waarborg moet afgesloten worden) eindigt na een periode van 12 of maximum 24 maanden (bepaald in jouw contract) volgend de bouwperiode. Iedere beslissing om de verzekering ‘Alle Bouwplaats Risico’s' te onderschrijven, moet gebaseerd zijn op een uitgebreid onderzoek van het IPID en de algemene voorwaarden. Die vind je op de website van Federale Verzekering.

 

?
Hulp nodig?
Gaan

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij