?
Hulp nodig?
Gaan
F-Cyber Comfort
particulieren
26 mei 2021

Federale Verzekering zet cloud analytics in om de kracht van data in de verzekeringssector volledig te benutten

De Belgische verzekeringsmaatschappij Federale Verzekering is een van de toonaangevende organisaties in de verzekeringssector die het volledige potentieel van cloud analytics benut. Met de ondersteuning van LACO en SAS migreert Federale Verzekering haar data & analytics-activiteiten naar een moderne cloud-infrastructuur. Hierdoor kan de verzekeraar zich beter aanpassen aan de noden van de markt en anderzijds haar interne werking stroomlijnen. Bovendien kan Federale Verzekering dankzij dit project geavanceerde analyses en artificiële intelligentie inzetten om diepgaandere inzichten te verwerven en haar dienstverlening aan klanten te optimaliseren. 

Federale Verzekering is een Belgische verzekeraar met meer dan 100 jaar ervaring. In die periode heeft de onderneming al heel wat veranderingen in de verzekeringswereld meegemaakt. Maar geen daarvan is te vergelijken met de snelheid van de ontwikkelingen in de voorbije jaren. Vandaag de dag is het een echte uitdaging voor financiële ondernemingen om te voldoen aan de snel evoluerende verwachtingen van klanten. Mensen willen bijvoorbeeld nu op elk moment en via elk toestel snel toegang tot hun bank- en verzekeringsdiensten.  

Om in te spelen op die uitdaging wilde Federale Verzekering een platform dat altijd up-to-date is en tegelijkertijd meegroeit met de behoeften van het bedrijf om die snelle en gebruiksvriendelijke oplossingen voor de klanten te ondersteunen. Bovendien hebben verzekeraars als Federale Verzekering vaak te maken met zeer vertrouwelijke gegevens en moeten ze dus strenge en betrouwbare beveiligingsmaatregelen implementeren die voldoen aan alle privacyregelgeving.   

Vruchtbare partnerships  

Om aan deze nieuwe eisen te voldoen en tegelijkertijd de focus te houden op haar kernactiviteiten, besloot Federale Verzekering om een langetermijntraject richting cloud te starten. "Om onze dienstverlening aan klanten te optimaliseren en uit te breiden, moesten we onze activiteiten migreren naar één gedeeld platform dat we zowel voor strategische of operationele analyse en voor monitoring kunnen gebruiken, als voor meer geavanceerde analyses", zegt Nyembo Risasi, Head of Change bij Federale Verzekering.  

Federale Verzekering klopte aan bij business & data intelligence bedrijf LACO en bij SAS, specialist en marktleider in analytics. Enerzijds begeleidde LACO vanaf het prille begin in het proces Federale Verzekering door de beste strategie te bepalen, een stappenplan uit te werken en de oplossing te implementeren. Anderzijds maakte SAS gebruik van zijn recente partnership met Microsoft om een data & analytics platform aan te bieden dat volledig in de cloud op Microsoft Azure draait en beheerd wordt. Het project profiteerde ook van de diepgaande cloud-expertise van het Mechelse bedrijf First IT dat samen met SAS het geheel draaiende zal houden.  

"Wij geloven sterk in de kracht van vruchtbare partnerships. Het is een van onze kernwaarden als coöperatieve onderneming”, vertelt Ariane Berckmoes, Chief Technology Officer bij Federale Verzekering. “Een succesvolle overgang naar de cloud vraagt om een duidelijk stappenplan. Maar zelfs als je weet wat je moet doen, heb je nog steeds de juiste partners en juiste vaardigheden nodig om dat doel te bereiken. Eenmaal de oplossing was gedefinieerd, verliep de implementatie ongelooflijk snel. Na amper zes weken waren de front-end elementen van het platform al up-and-running. Het bewijs van de kracht van onze samenwerking. "  
 
"Federale Verzekering is een early adopter van cloud analytics-technologie. Niet veel bedrijven slagen erin om een project van deze omvang te implementeren,” zegt Fabrice Deprez, Managing Director van LACO. “Er zijn zoveel variabelen die ervoor kunnen zorgen dat een project mislukt, maar ons sterk partnerschap was de spreekwoordelijke lijm die alle verschillende lagen bij elkaar houdt. Federale Verzekering, SAS, First IT en LACO opereren allemaal op Belgische bodem en beschikken over de broodnodige lokale expertise."   

Benoit Van Laethem, Client Executive voor Insurance & Bank bij SAS: "SAS heeft veel geïnvesteerd in zijn nieuwe cloud-native platform SAS Viya®. Het is een moderne en toekomstbestendige technologie die een uitgebreide lijst van data & analytics use cases in de verzekeringswereld ondersteunt, van databeheer, rapportering, dynamische prijszetting, customer intelligence tot fraudedetectie of AI-gedreven procesautomatisering. Om analytics optimaal te benutten, moet er een solide datalaag zijn, performante analytics systemen en de mogelijkheid om de genomen beslissingen direct in de bedrijfsprocessen te operationaliseren. Deze complete levenscyclus wordt volledig gedekt door SAS."  

Voordelen  

Vandaag is de front-end van het platform bij Federale Verzekering volledig gemigreerd naar de Microsoft cloud. In de volgende fase zal ook de backend met de data worden verhuisd. De verzekeringsmaatschappij ervaart nu al de voordelen van de oplossing:  

- Een up-to-date platform dat garandeert dat de applicaties altijd up-and-running zijn.  
- Verbeterde prestaties en schaalbaarheid om mee te groeien met de behoeften van het bedrijf. 
- Snelle toegang tot inzichten die de dienstverlening helpen te verbeteren.  
- Een moderne oplossing die de hoogste beveiligingsnormen mogelijk maakt.  

Niet alleen de snelheid van de oplossing op de Azure-cloud van Microsoft stelt Federale Verzekering tevreden, maar ook de kostenefficiëntie, de on-demand schaalbaarheid en de betrouwbaarheid. "De oplossing heeft de manier waarop we zakendoen echt verbeterd. Het toont de kracht aan van op het juiste moment de juiste keuzes maken met de juiste partners", zegt Amandine Rouvroy, Head of Business Intelligence Competence Center bij Federale Verzekering.  

Wat Federale Verzekering het voorbije jaar heeft bereikt, is inspirerend en verfrissend. We horen bedrijven vaak praten over een cloud-strategie, maar slechts weinigen waren in staat om het zo snel te leveren. Nu heeft Federale Verzekering een moderne cloud-architectuur met toegang tot hun datawarehouse. Dit levert inzichten op waarmee ze sneller oplossingen kunnen ontwikkelen, aangepast aan wat de markt vraagt – en direct kunnen commercialiseren. Daarnaast kunnen ze nieuwe use cases voorbereiden zoals fraudedetectie, het verbeteren van interne operaties en het aanbieden van betere diensten aan hun klanten.  

"Ik ben enthousiast om te zien dat het wereldwijde partnership met SAS, in combinatie met de sterke Azure competenties geleverd door onze lokale partner LACO, bijdraagt tot het succes van Federale Verzekering”, besluit Erik Kerkhofs, Commercial Partner Lead bij Microsoft BeLux

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

  Jouw bescherming als klant

  Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

  De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

  Heeft u een klacht?
  Meer info

  Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

  Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
  7 dagen/7 ! 

   

  Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
  Vraag het hier aan >

  Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

  Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

  Alle tips op een rij